Vuosi 2020 Suomen asuntokaupassa

Viime vuosi asuntokaupassa oli hieman kuin vuoristorata, jossa toisella neljänneksellä kauppamäärät luisuivat hurjasti Korona-arjen alkaessa ja loppuvuonna tämä lasku kirittiin kiinni. Asuntojen kauppamäärä ei kuitenkaan ollut ainoa, johon Korona-aika vaikutti, vaan se näkyi myös asumismuodon valinnassa sekä erilaisten harrastetilojen ja vapaa-ajan asuntojen kohonneena kysyntänä. Kotona vietetty aika näkyi siinä, että moni paranteli kotiaan erilaisilla remonteilla ja hyväkuntoiset, remontoidut kodit myös kiinnostivat ostajia aiempaa enemmän.

Vuoden 2020 tärkeimmät numerot

Jos verrataan vuosia 2019 ja 2020 toisiinsa pelkästään toteutuneiden kauppojen osalta koko Suomessa, niin kasvua oli kappalemäärissä 0,6% vuosi tasolla ja 4,5% euroissa. Tämä varsin tavanomainen lopputulos vuositasolla syntyi kuitenkin eri tavalla kuin tavallisesti. Kuten alla olevasta kuvaajasta voi todeta, sukelsi kauppa todella huomattavasti vuoden toisella neljänneksellä, kun Korona-arki alkoi Suomessa.

Kohti erillään asumista – turvavälit myös asumismuodoissa

Perinteisesti enemmistö suomalaisista haaveilee omakotitalossa asumisesta ja viime vuonna tuota haavetta toteutettiinkin aiempaa vuotta enemmän. Tuota unelmaa markkinoitiin myös voimakkaasti - esimerkiksi Pirkanmaalla Sastamala ja Valkeakoski kalastelivat tamperelaisia mainostamalla ”enemmän neliöitä etätöihin” -teemalla ajan hengen mukaisesti.

Alla oleva taulukko esittelee kahdeksan eri asumismuotoa, joiden mukaisesti Kiinteistönvälitysalan keskusliitto (KVKL) kerää tietoja asuntokaupoista.

Taulukosta nähdään, että omakotitaloasumisen lisäksi erillistaloissa, paritaloissa, puutaloissa ja rivitaloissa asuminen yleistyi kauppamäärien kasvaessa. Näissä väljemmissä ja enemmän erillään olevissa asumismuodoissa asuntojen kauppamäärä kasvoi 3,8%. Samaan aikaan tiiviimmäksi asumiseksi luokiteltujen kerrostalojen, luhtitalojen ja pienkerrostalojen kauppamäärät laskivat 2%.

Kuten uutisissakin laajasti raportoitiin, toi Korona-aika ihmisten välisiin kontakteihin etäisyyttä niin jokapäiväisissä kohtaamisissa kuin asumismieltymyksissä.  Tämä trendi ei näkynyt pelkästään välittömissä muutoissa omakotitaloihin, vaan myös tonttikaupan 19,3%:n kasvuna. Kuitenkin eniten kaivattiin etäisyyttä vapaa-ajalla ja vapaa-ajan asuntojen kauppa kasvoi huomattavasti eli 36% edellisvuoteen verrattuna. Näiden lisäksi nähtiin ”muut” -kategoriassa 12,4%:n kasvu – tämä näkyy myös panostuksena vapaa-aikaan sillä ko. kategoria sisältää mm. autotallit, venepaikat, varastot sekä maa- ja metsätilat.

Erillään asuminen ei kuitenkaan tarkoittanut välttämättä väljemmin asumista – vanhoissa kohteissa keskineliömäärä kasvoi vain 0,9%:ia 82,9 neliöön ja uudiskohteissa 4,0% 57,5 neliöön. Tarkemmin jaoteltuna suomalaiset ostivat viime vuonna keski-iältään ja neliöiltään seuraavan laisia asuntoja:

Laatuvaatimukset nousseet

Eräs havaittava trendi viime vuonna oli myös laatuvaatimusten nousu, tämä ilmeni niin asunnon laadun kuin varustelunkin osalta. KVKL luokittelee asunnot seuraavilla arvoilla: uusi, erinomainen, hyvä, tyydyttävä, huono ja tuntematon. Näistä kolmen parhaan eli uuden, erinomaisen ja hyvän kauppamäärissä oli nousua kaksi prosenttia, kun vuorostaan tyydyttävä ja huono luokittelun saaneissa asunnoissa laskua oli prosentin verran. Varusteluvaatimusten kasvu näkyi selvimmin saunallisten asuntojen osuuden noustessa 58,6%:iin ja parvekkeilla varustettujen asuntojen osuuden noustessa 46,1%:iin – vuonna 2019 nämä lukemat olivat 33,0 ja 37,5 prosenttia.

Muut luvut ennakoitavia

Koko maan keskineliöhinnat nousivat 3,3%:ia 2914 euroon. Vastikkeiden nousu oli myös aiempien vuosien kaltaista, mutta velkaosuuksissa oli suurta kasvua, kun se käytetyissä asunnoissa kasvoi 13,7%:ia 28406 euroon ja uusissa asunnoissa 8,4%:ia 170575 euroon. Koko vuoden keskimääräinen myyntiaika kasvoi 122 päivään 109:stä päivästä.

Lopuksi

Sellainen oli siis vuosi 2020 asuntokaupassa Korona-ajan Suomessa. Vuosi päättyi iloisesti kauppamäärien noustessa normaalitasojen yläpuolelle ja sellaisena se vaikuttaisi jatkuvan myös vuonna 2021 tammikuussa.

Twitter Facebook Jaa artikkeli
Avainsanat:  

X

Haluan tilata
ilmaisen arviokäynnin

Tietosuoja- ja rekisteriseloste

X

Haluan lisätietoa ostamisen palveluista

YhteystiedotTietosuoja- ja rekisteriseloste

X

OLEN KIINNOSTUNUT
kiinteistönvälittäjän työstä
SOLID HOUSELLA.


Tietosuoja- ja rekisteriseloste

X

Ota yhteyttä


Tietosuoja- ja rekisteriseloste

X

Ota yhteyttä

Valitse toimisto, josta haluat, että sinuun otetaan yhteyttä *


Tietosuoja- ja rekisteriseloste

X

Haluan tilata
virtuaalisen arviokäynnin

Tietosuoja- ja rekisteriseloste