Uusi käytäntö ehdollisissa tarjouksissa – Mitä sinun on hyvä tietää?

Asuntokaupassa ehdolliset tarjoukset ovat olleet pitkään käytössä, mutta niiden hyväksymiskäytännöt ovat muuttuneet. Lokakuussa 2024 tehdyn Hyvän välitystavan ohjeen päivityksen myötä myyjällä on nyt mahdollisuus hyväksyä useita ehdollisia tarjouksia yhtä aikaa. Tämä tuo uusia mahdollisuuksia, mutta myös haasteita niin myyjille kuin ostajillekin.
 

Mikä on ehdollinen tarjous?

Ehdollinen tarjous tarkoittaa ostotarjousta, jossa kaupan toteutuminen riippuu tietystä ehdosta – yleisimmin ostajan oman asunnon myynnistä. Mikäli ostaja ei saa asuntoaan myytyä määräajassa, kauppa ei toteudu.
 

Muutos ja sen vaikutus asunnon ostamiseen ja myymiseen

Nyt myyjällä on mahdollisuus hyväksyä useita ehdollisia tarjouksia samanaikaisesti, ja tämä voi nopeuttaa myyntiprosessia ja lisätä joustavuutta. Uuden käytännön myötä myyjät saavat enemmän valinnanvaraa, sillä he voivat hyväksyä useita ehdollisia tarjouksia ja katsoa, kuka saa oman asuntonsa myytyä ensimmäisenä.

Ostajan näkökulmasta tämä tarkoittaa, että vaikka tarjous olisi hyväksytty, asunto voi silti päätyä toiselle ostajalle, jos joku muu ehtii myydä asuntonsa ensin tai poistaa ehdon nopeammin. Tämä voi tuntua turhauttavalta, varsinkin jos on jo ehtinyt tehdä päätöksiä oman asunnon myynnistä. Monet kokevatkin, että tilanne voi tuntua sekavalta ja jopa vedätykseltä, vaikka kyseessä on täysin laillinen menettely.

Ehdollinen hyväksyntä

Mennään vielä askel syvemmälle. Ehdolliseen tarjoukseen voi tehdä ehdollisen hyväksynnän. Ehdollinen hyväksyntä voi tarkoittaa kahta eri toimintatapaa:

  1. Myyjän vastatarjous – Kun myyjä haluaa hyväksyä tarjouksen tekijän ehdollisen ostotarjouksen omalta osaltaan ehdollisena, kyseessä on vastatarjous ostotarjouksen tehneelle. Hän voi sen puolestaan hyväksyä tai hylätä. Tarjouksen tekijän tulee siis vielä kirjallisesti hyväksyä myyjän vastatarjous, jotta osapuolten välille syntyy sitova sopimus.
     
  2. Ostotarjouksessa valmiina oleva ehto – Tarjouksen tekijä voi sisällyttää ostotarjoukseen ehdon, jonka mukaan myyjällä on oikeus jatkaa kohteen markkinointia ja myyntiä sekä hyväksyä muita ostotarjouksia. Tällöin myyjä voi suoraan hyväksyä tarjouksen ilman erillistä vastatarjousta. Tämä toimintamalli voi tulla kyseeseen vain, jos toimeksiantaja eli myyjä sitä edellyttää ja ostotarjouksen tekijä on valmis ehdon tarjoukseensa sisällyttämään.

Esimerkkitapaus

Kuvitellaan tilanne, jossa myynnissä olevaan asuntoon saadaan ostotarjous. Tarjouksen tekijä haluaa ostaa asunnon, mutta edellyttää oman asuntonsa myyntiä ennen kaupan toteutumista. Myyjä hyväksyy tämän ehdollisesti, joka tarkoittaa sitä, että hän jatkaa samalla oman asunnon markkinointia.

Muutaman päivän kuluttua kohteesta saadaan toinenkin tarjous, jossa on sama ehto – ostajan oman asunnon myynti. Myyjä hyväksyy myös tämän tarjouksen samalla ehdolla.

Lopulta asunnon saa se ostaja, joka ensimmäisenä saa oman asuntonsa myytyä tai päättää poistaa ehdon tarjouksestaan. Myyjä voi kuitenkin myös päättää hyväksyä kolmannen tarjouksen, joka on täysin sitova ja jossa ei ole ehtoa oman asunnon myynnistä. Tällöin kauppa tehdään tämän ostajan kanssa.

Yhteenveto

Uusi käytäntö tuo asuntokauppaan lisää joustavuutta, mutta myös monimutkaisuutta. Ostajien on tärkeää ymmärtää, että ehdollisesti hyväksytty ehdollinen tarjous ei takaa kauppaa, ja heidän on varauduttava siihen, että he voivat menettää haluamansa asunnon toiselle ostajalle.

Jos harkitset ehdollisen tarjouksen tekemistä, keskustele välittäjäsi kanssa riskien hallinnasta. Hyvä välittäjä hallitsee prosessin ja kommunikoi selkeästi kaikkien osapuolien kanssa, jotta asuntokauppa sujuisi mahdollisimman selkeästi ja turvallisesti kaikille osapuolille.

Ota yhteys asiantuntijoihimme täällä.

Twitter Facebook Jaa artikkeli
Avainsanat:  

X

Haluan tilata
ilmaisen arviokäynnin

Tietosuoja- ja rekisteriseloste

X

OLEN KIINNOSTUNUT
kiinteistönvälittäjän työstä
SOLID HOUSELLA.


Tietosuoja- ja rekisteriseloste

X

Ota yhteyttä


Tietosuoja- ja rekisteriseloste

X

Ota yhteyttä

Valitse toimisto, josta haluat, että sinuun otetaan yhteyttä *


Tietosuoja- ja rekisteriseloste

X

Haluan tilata
virtuaalisen arviokäynnin

Tietosuoja- ja rekisteriseloste