Mistä asunnon hinta muodostuu?

Mistä asunnon hinta muodostuu?

Asunnon hinta muodostuu postinumeron, koon, iän ja yleiskunnon lisäksi myös monesta muusta seikasta, joita ei välttämättä tule ajatelleeksi. Seuraavassa muutama asunnon arvoon vaikuttava tekijä:

Kerros

Hissillisessä kerrostalossa, mitä ylempänä asunto sijaitsee, sen kalliimpia ovat neliöt, hissittömässä päinvastoin. Maan tasalla olevat kerrostaloasunnot kantakaupungissa mielletään turvattomiksi, joten niiden neliöhinnat ovat usein alhaisimmat. Rivitaloissa yksitasoisuus on halutumpi ratkaisu, joten niissä neliöhinnat ovat korkeampia.

Sijainti talossa

Usein kulma- tai läpitalon huoneistot ovat haluttuja, koska näkymiä on silloin kahteen eri ilmansuuntaan ja valoa tulvii asuntoon paremmin. Jos asunnon seinät, katto tai lattia rajoittuvat johonkin muuhun kuin naapuriasuntoon, se on yleensä plussaa ja usein nostaa asunnon arvoa. Sijainti meluisan kadun varrella tai rauhallisella sisäpihalla vaikuttaa paljon asunnon haluttavuuteen. Rivitaloissa kadusta kauimmainen päätyasunto on usein arvokkain.

Taloyhtiön tilat ja omistukset

Jos yhtiössä on liikehuoneistoja tai se omistaa esim. autotalleja ja varastoja ja saa sitä kautta vuokratuottoja, nostaa se kaikkien asuntojen arvoa alhaisemman yhtiövastikkeen vuoksi.

Taloyhtiön remontit

Tulossa olevat taloyhtiön remontit, joiden kustannukset eivät vielä ole tiedossa, ovat epävarmuustekijöitä, jotka vaikuttavat huoneiston hintaan alentavasti. Monet ostajat eivät edes lähde katsomaan asuntoja, joihin on tulossa esim. putkiremontti, mutta päätöstä remontin aloituksesta tai kustannuksista ei vielä ole tiedossa. Kun nämä ovat tiedossa, on myynnin este lieventynyt ja ostajan on helpompi tehdä ostopäätös.

Yhtiön muista asunnoista toteutuneet hinnat

Jos taloyhtiössä on myyty esimerkiksi remontoituja asuntoja, joiden neliöhinnat ovat tavanomaista korkeampia, nostaa se koko yhtiön keskineliöhintaa ja saattaa hilata muidenkin asuntojen arvoa ylöspäin. Tämä toteutuu myös valitettavasti päinvastoin.

Myytävän asunnon siisteys ja ulkoasu

Kun asunto on huolellisesti laitettu myyntikuntoon, siivottu, sisustettu houkuttelevasti ja pikkuviat korjattu, niin asunto myydään lähes poikkeuksetta nopeammin, mikä tarkoittaa parempaa myyntihintaa.

Yksilölliset ratkaisut

Persoonalliset värimaailmat ja kalusteratkaisut vaikuttavat asunnon arvoon molempiin suuntiin. Jos tyyli osuu oikealle kohderyhmälle nappiin, voidaan asunnosta maksaa enemmän kuin vastaavista. Useimmiten valtavirrasta poikkeavat sisustusratkaisut kuitenkin vähentävät ostajien määrää ja sitä kautta asunnon hinta saattaa alentua.

Asunnon koko

Neliöt eivät ratkaise vaan pohjaratkaisun toimivuus. Omakotitaloissa makuuhuoneiden lukumäärä on hyvin ratkaiseva. Jos makuuhuoneita on vain kaksi, voi se laskea erinomaisen omakotitalon hintaa suhteessa paljonkin. Hyvin suurten asuntojen tai omakotitalojen hintaan vaikuttaa muita enemmän kohteen kunto. Remonttikulutkin ovat silloin suuret ja vaikeammin arvioitavissa, joten se näkyy myös hinnassa.

Alueen hintataso ja kunto

Kunnon merkitys muuttuu kohteesta ja alueesta toiseen. Halvemmalla alueella oleva hyväkuntoinen asunto saattaa olla kalliilla alueella remontin tarpeessa.

Ensivaikutelma ja piha-alueet

Ensivaikutelma alkaa jo asuinalueelle tullessa. On sanomattakin selvää, että siisti ja hyvin hoidettu sisääntulopiha, rappukäytävä ja eteistila määrittelevät asunnon arvon ensimmäisenä.

Oikea vai väärä alue?

Asuinalueilla on oma ostajaryhmänsä. Jos lähdetään hakemaan esim. vanhaa asuntoa idylliseltä puutaloalueelta, ei sieltä haluta ostaa uutta omakotitaloa tai uutta puutaloasuntoa. Tai jos haetaan arvokasta merenrantakiinteistöä ”kultahammasrannikolta”, ei sieltäkään haluta ostaa vaatimattomampaa kohdetta. Kun lapsiperhe hakee suositulta pientaloalueelta itselleen helppohoitoista uudehkoa omakotitaloa, jonka läheltä löytyvät kaikki lapsiperheen palvelut, ei samalta alueelta haluta ostaa suuren suurta kivitaloa tai pientä rivitalokaksiota. Jos sellainen kohde löytyy alueelta, sen arvo on alempi vain siitä syystä, että se sijaitsee ”väärällä” alueella. Alue saattaa olla hyvinkin arvostettu, mutta jos kohde ei sovi alueen asukkaille, arvo voi muuttua suhteessa radikaalistikin verrattuna vastaaviin kohteisiin, jotka sijaitsevat ”oikealla” alueella.

Hintaan vaikuttavia tekijöitä on edellisten lisäksi vielä paljon. Luotettavimman arvion asuntosi hinnasta antaa asiantunteva kiinteistönvälittäjä paikan päällä. Voit tilata ilmaisen arviokäynnin tästä.

Lue lisää, mitä kaikkea maksuttomaan arviokäyntiimme sisältyy.

Varaa ilmainen arviokäynti

Soita 044 282 0038 
tai tilaa ilmainen arviokäynti tästä.

X

Haluan tilata
ilmaisen arviokäynnin

Tietosuoja- ja rekisteriseloste

X

OLEN KIINNOSTUNUT
kiinteistönvälittäjän työstä
SOLID HOUSELLA.


Tietosuoja- ja rekisteriseloste

X

Ota yhteyttä


Tietosuoja- ja rekisteriseloste

X

Ota yhteyttä

Valitse toimisto, josta haluat, että sinuun otetaan yhteyttä *


Tietosuoja- ja rekisteriseloste

X

Haluan tilata
virtuaalisen arviokäynnin

Tietosuoja- ja rekisteriseloste