UUSI KOTI LÖYTYNYT, MUTTA VANHA VIELÄ MYYMÄTTÄ. MITEN TOIMIN?

Asunnon vaihto alkaa yleensä siitä, että ensin lähdetään etsimään netin tarjonnasta uutta sopivaa unelmakotia. Mietit kenties, miten asunnon vaihto käytännössä tapahtuu, kun vanha koti pitää ennen kauppaa myydä alta pois ja käyttää kaupasta saadut varat uuden ostoon.

Vanhan asunnon myynti ”alta pois” ei välttämättä houkuttele, koska uuden asunnon hakuprosessin kestoa on vaikea ennustaa ja vanhaan asuntoon jääminen voi edelleen olla varteenotettava vaihtoehto, - jos sitä täydellistä ei löydykään. Mikäli uuden ostoon tarvitaan rahoitusta ja vanhassakin on vielä lainaa jäljellä, asunnon vaihto kannattaa suunnitella tarkasti.

 

Tästä se alkaa – asunnon osto käytännössä

Unelmiesi asunto on juuri tullut markkinoille ja haluat tehdä siitä tarjouksen, mutta vanha asuntosi pitää myydä ensin. Tässä tilanteessa sinulla on muutama vaihtoehto.

 

1. Hae rahoitus etukäteen ja tee käteistarjous

Voit hakea pankilta ns. saumarahoitusta. Saumarahoituksen avulla voit ostaa uuden asunnon käteiskaupalla, muuttaa ensin ja sen jälkeen myydä vanha asuntosi suunnitellusti ja rauhassa.

 

2. Hae rahoitus ja tee maksuehdollinen tarjous

Hae rahoitus valmiiksi ja tee myyjälle sitova tarjous, jossa ehdotat pienempää alkukauppasummaa ja pidempää maksuaikaa loppukauppahinnalle. Tällöin et lähtökohtaisesti saa asunnon omistusta tai hallintaa itsellesi ennen kuin koko kauppasumma on maksettu, mutta saat hyvää aikaa myydä vanhaa asuntoasi pidempään. Monille myyjille tämä järjestely sopii, koska silloin myyjälle jää enemmän aikaa muuttoon tai uuden asunnon etsintään.

  • Jos oman asuntosi myynti onnistuu sovitussa aikataulussa, vältyt ylimääräisen lainan nostolta ja kuluilta.
  • Mikäli omaa ei määräpäivään mennessä ole kuitenkaan myyty, laina nostetaan, kauppahinta maksetaan ja edetään kuten kohdassa yksi.

Maksuehdollisissa kaupoissa on ehdottoman tärkeää käyttää asiantuntevaa kiinteistönvälittäjää, joka hallitsee kauppakirjan ehtojen laadinnan vakuusjärjestelyineen oikein.

 

3. Tee ehdollinen tarjous

Jos saumarahoitusta uuden asunnon ostoon ei järjesty, tilanne on mutkikkaampi. Voit tehdä tarjouksen unelma-asunnostasi, mutta sen ehtona tulee olla oman asunnon myynti tiettyyn päivään mennessä. Ilman ehtoa saatat joutua kiperään tilanteeseen.

Ehdollinen tarjous tarkoittaa sitä, että mikäli ehto ei täyty, voi tarjouksen tekijä vetäytyä kaupasta ilman sanktioita. Tällainen tarjous ei välttämättä ole myyjän kannalta kovin houkutteleva, eikä myyjä voi sitoutua tarjoukseen kovinkaan tiukasti. Tämä johtuu siitä, että minkä tahansa asunnon myyntiaikaa, saati kauppahintaa on vaikea ennustaa täsmällisesti. Voi olla, että tarjouksen ehtona olevaa asuntoa ei myydä koskaan pelkästään siitä syystä, että tehtyjä tarjouksia ei hyväksytä.

Myyjä voi hyväksyä tällaisen ns. oman asunnon myynti -ehdollisen tarjouksen oikeastaan vain siten, että hän pidättää itsellään oikeuden ottaa vastaan ja hyväksyä myös muita tarjouksia. Myyjä ei tällöin ota asuntoaan pois markkinoilta, koska hänellä on riski menettää hyvää myyntiaikaa ja mahdollisia muita tarjouksia. Tilanteessa on tiedostettava, että mikäli vanhaa asuntoa ei tarjouksen voimassa ollessa ole myyty, voi unelma-asunto mennä sivu suun.

Miksi ostajan ylipäätään kannattaa tehdä ehdollinen tarjous tai myyjän ottaa se vastaan?
Tarjouksessa sovitaan ja lyödään lukkoon kaikki kaupanteon ehdot ja silloin ne ovat jo valmiiksi neuvoteltuja jos ehto poistuu. Tarjous sitoo edelleen ostajaa ostamaan asunnon, mikäli hänen asuntonsa myydään sovitussa määräajassa. Myyjä on myös sitoutunut myymään asunnon ostajalle siinä tapauksessa, että ostajan asunto myydään määräajassa, eikä ole sitä ennen ehtinyt hyväksymään kenenkään muun tarjousta.

 

4. Paras vaihtoehto – myy vanha asuntosi ensin

Jos haluat, että tarjouksesi on täydellisesti sitova, on kauppaan oltava valmis, eli rahoituksen on oltava kunnossa. Kaiken kaikkiaan paras tapa ostaa unelmien asunto, on myydä ensin vanha asunto ja hyväksyä tosiasia, että täytyy muuttaa väliaikaiseen asuntoon esim vuokralle. Tämä antaa mahdollisuuden etsiä unelmien asuntoa rauhassa, kiirehtimättä. Uuden ostamiseen käytettävä rahasummakin on selkeästi tiedossa. Lisäksi olet asunnon myyjän silmissä kiinnostava ostaja ilman rasitteita ja monimutkaisia ehtoja, ja pääset mahdollisesti tekemään myös parhaat kaupat.

 

Asuntokauppojen ketjuuntuminen

On täysin normaalia, että asuntokaupat ajoittain ketjuuntuvat. Kun ketjussa on mukana ehdollisilla tarjouksilla sovittuja kauppoja, on ensiarvoisen tärkeää käyttää asiantuntevaa kiinteistönvälittäjää, joka hallitsee ostotarjousmenettelyt. Asuntokaupan tarjouksessa on sovittava huolellisesti omistuksen- ja hallinnan siirtymiset aikatauluineen ja sanktioineen sekä vakuusjärjestelyt, jotta ne on otettu huomioon kaikkien osapuolten kannalta.

Vinkki: Mikäli ostat uuden asunnon tilanteessa, jossa vanha asuntosi on myymättä, kannattaa pyytää välittäjältä myös arvio asunnon vuokrausmahdollisuuksista ja vuokran määrästä, asunnon hintakehityksestä tulevaisuudessa sekä muista vastaavista seikoista.

Twitter Facebook Jaa artikkeli

X

Haluan tilata
ilmaisen arviokäynnin

Tietosuoja- ja rekisteriseloste

X

Haluan lisätietoa ostamisen palveluista

YhteystiedotTietosuoja- ja rekisteriseloste

X

OLEN KIINNOSTUNUT
kiinteistönvälittäjän työstä
SOLID HOUSELLA.


Tietosuoja- ja rekisteriseloste

X

Täytä hakemasi kohteen tiedot

Yhteystiedot

Mikäli hiljaisessa myynnissä (Solid House Salainen Palvelu) on hakuehtoihisi sopivia kohteita, saat niistä tiedon sähköpostiisi. Jos hakuehtoja vastaava kohde tulee myyntiin, saat siitä tiedon ennen kuin kohde asetetaan myyntiin julkisesti


Tietosuoja- ja rekisteriseloste

X

Ota yhteyttä


Tietosuoja- ja rekisteriseloste

X

Ota yhteyttä

Valitse toimisto, josta haluat, että sinuun otetaan yhteyttä *


Tietosuoja- ja rekisteriseloste

X

Haluan tilata
virtuaalisen arviokäynnin

Tietosuoja- ja rekisteriseloste