Tulevaisuus näkyvissä - ohoi!

Asuntokauppa on seilannut paikallaan jo hetken, mutta nyt on jälleen maata näkyvissä!  Horisontissa siintää valonpilkahdus tulevaisuuteen, joten nyt on aika pohtia sitä, mikä on aiheuttanut asuntokaupan solmun ja kuinka se aukeaa.

Oikea hintataso haussa

Asuntojen markkinahinnan määrää kysyntä. Jos tietyllä asunnolla ei ole ollenkaan kysyntää, niin todennäköisin syy on liian kallis hinta juuri tämän päivän markkinaan. Jos asuntomarkkinat toimisivat kuten huomattavasti nopeatempoisimmilla osakemarkkinoilla on tapana, olisivat asuntojen hinnat painuneet jo pohjalukemiin, ostajien kaikottua markkinoilta. Kuukauden päästä tilanne saattaisi olla jo aivan eri, ja hinnat lähtisivät nopeaan nousuun. Osakemarkkinat perustuvat kuitenkin päivittäiseen kaupantekoon samalla tuotteella, ja siksi osakekurssi onkin nimenomaan päivän hinta.

Asuntomarkkinat heiluvat hitaasti

Asuntomarkkina käyttäytyy kuitenkin eri tavalla, ja muutokset ovat hitaampia. Tästä syystä joskus saattaa asuntomarkkinoille syntyä pidempiäkin hiljaisia hetkiä. Tänäkin aikana osto- ja asunnonvaihtotarvetta on, mutta ihmisten pidättäessä päätöksiä, pääsee markkinaan syntymään patoutumaa – joka sitten purkautuessaan saattaa aiheuttaa hyvinkin hektisiä aikoja. Myös näissä tilanteissa asuntomarkkina reagoi rauhallisemmin, eikä hintakuplaa pääse syntymään yhtä herkästi, kuten esimerkiksi nopeammin reagoivissa osakemarkkinoissa.

Tällä hetkellä asuntomarkkinoilla odotetaan. Ihmisten mielissä on monia epävarmuustekijöitä, jotka yhdessä aiheuttavat viivettä päätöksentekoon. Odotettavissa on, että päätöksentekoa alkavat helpottamaan hieman pidemmälle kantavat näkymät esimerkiksi siitä, mille tasolle energian hinta tai asuntolainojen korot asettuvat. Myös Natoon liittymisen edistyminen vähentää Suomen taloudellista riskiä, ja lisää ihmisten turvallisuuden tunnetta. Vaalien jälkeinen uusi hallitus ja sen linjaukset tuovat pian myös selvyyttä, ja toivottavasti myös turvaa talouden näkymiin.

Laskeeko odottaminen hintoja?

Kyllä ja ei. Monet asunnon omistajat eivät voi laskea asuntonsa hintaa vaan päättävät mieluummin pitää nykyisen. Pidemmän päälle jumiutuneen markkinan voi kuitenkin laukaista selkeä hintojen lasku. Koska asumisen muut kulut ovat nousseet, on asuntojen hintojen pakko laskea, mikäli palkkatasot eivät nouse huomattavasti ja maksukyky parane. Mikäli maksukyky pysyy samana, ei samoilla kuukausilyhennyksillä ja kuluilla pysty ostamaan enää saman hintaista asuntoa kuin aiemmin.

Mitä tämä tarkoittaa myyjän näkökulmasta? Mikäli myytävän asunnon hinta pysyy samana ja ostajat ovat kaikonneet, on syynä se, että kohderyhmällä ei ole enää mahdollista maksaa kyseistä hintaa korkojen ja asumiskulujen syödessä maksukykyä. Jos asunnon aiempi kohderyhmä on kadonnut, myyjän kannattaa miettiä onko olemassa uutta kohderyhmää, joka on valmis maksamaan pyydetyn hinnan. Usein uutta kohderyhmää ei löydy, joten hintaa on alennettava, jotta asunnon potentiaalisin kohderyhmä kykenee ostamaan asunnon. 

Huomioi aina väliraha

Jos olet myymässä nykyistä ja ostamassa uutta kannattaa huomiota kiinnittää pelkän myyntihinnan sijasta välirahan suuruuteen. Mikäli markkina vaatii myymään edellisen asunnon edullisemmalla, on todennäköistä, että myös seuraava asunto on edullisempi, tai että vastaavalla rahasummalla on mahdollista saada enemmän, mitä vielä vaikkapa vuosi sitten. Väliraha ja ostettava kohde saattavat siis pysyä samana, vaikka omasta asunnosta saatava rahasumma onkin pienempi. 

Asunnon omistaminen on Suomessa edelleen kannattavaa. Asunnot ovat perinteisesti olleet suomalaisten merkittävin omaisuus, ja ovat sitä tulevaisuudessakin. Omaisuuttaan kannattaa hoitaa ja siitä tulee pitää huoli. Näin varmistat, ettei omaisuutesi arvo laske itsestä riippuvista syistä. Tällä hetkellä hyväkuntoiset ja hyvin hoidetut asunnot tekevät edelleen parhaiten kauppansa.

Twitter Facebook Jaa artikkeli

X

Haluan tilata
ilmaisen arviokäynnin

Tietosuoja- ja rekisteriseloste

X

OLEN KIINNOSTUNUT
kiinteistönvälittäjän työstä
SOLID HOUSELLA.


Tietosuoja- ja rekisteriseloste

X

Ota yhteyttä


Tietosuoja- ja rekisteriseloste

X

Ota yhteyttä

Valitse toimisto, josta haluat, että sinuun otetaan yhteyttä *


Tietosuoja- ja rekisteriseloste

X

Haluan tilata
virtuaalisen arviokäynnin

Tietosuoja- ja rekisteriseloste