Odottaminen ei kannata tämän hetken asuntomarkkinoilla

Muuttunut markkinatilanne avaa yllättäen myös mahdollisuuksia asunnon ostajille ja myyjille.

Viime aikoina on uutisoitu hiljentyneestä asuntokaupasta. Rauhoittunut markkina ei johdu Solid House Oy LKV:n mukaan siitä, että ostajat odottavat hintojen laskua, vaan yleisestä epävarmuudesta.  

- Tilanteet ovat muuttuneet markkinoilla lyhyen ajan sisällä niin nopeasti ja monin tavoin, että asunnonostajien epävarmuus on ymmärrettävää, Solid House Oy LKV:n toimitusjohtaja Leena Tuijula sanoo.  

Ostajat haluavat nyt miettiä entistä perusteellisemmin millaiset ratkaisut olisivat järkevimpiä omien elinkustannusten ja omaisuuden arvon säilymisen kannalta. Oma koti on yhä suurimmalle osalle suomalaisista merkittävin sijoitus.    

- Asuntokauppa kuitenkin jatkuu tässäkin tilanteessa ja myös tulevaisuudessa. Yhä edelleen perhekoot muuttuvat, ihmiset vaihtavat paikkakuntaa ja haluavat muista syistä luopua kodeistaan ja vaihtaa asuntoa, Tuijula sanoo.    

Vuokralla asuvien toiveet omistusasunnosta ovat lisääntyneet vuoden takaisesta.

- Omistusasuminen myös kartuttaa varallisuutta toisin kuin vuokralla asuminen, Tuijula sanoo.
 

Suurin korkojen nousu on jo tapahtunut  

Toistaiseksi on vielä julkisesti keskusteltu melko vähän siitä, että muuttunut markkinatilanne on monelle myös mahdollisuus.  

Suurin korkojen nousu on ennusteiden mukaan takanapäin, eikä dramaattista nousua ole näköpiirissä.

- Useiden rahoitusalan ammattilaisten mukaan asuntolainojen korkoprosentti tulee jäämään noin kolmeen prosenttiin, eli korkotaso olisi ennusteiden mukaan jäämässä varsin maltilliseksi, Tuijula sanoo.    

Korot eivät ole koskaan tulleet jäädäkseen 0 -tasolle, vaan korkojen nousu oli odotettavissa.    

- Energian hinta taas tulee varmasti tasoittumaan tietylle tasolle, mutta siihen voi mennä vuosi pari ellei vuosia. Onko se asia, mitä kannattaa nyt jäädä odottamaan? Vai voisiko miettiä mahdollisuutta tehdä uuteen kotiin energiaremontti ja nostaa samalla omaisuutensa arvoa?  
 

Väliraha asunnon vaihdossa  

Asuntojen hintojen lasku ei näytä olevan toteutumassa niin merkittävänä, kuin aiemmin syksyllä ennustettiin. Kaikkien asuntojen hinnat eivät ole laskemassa lainkaan. Helsinkiin ennustetaan 3% laskua joidenkin asuntojen hintoihin ja muualle Suomeen maksimissaan 2%.  

Asuntojen hinnat nousivat parin viime vuoden aikana kuumentuneilla asuntomarkkinoilla enemmän, kuin mitä hintoihin on nyt ennustettu laskua.  

- Etenkin asunnonvaihtajat ovat nyt hyvässä tilanteessa. Jos häviää muutaman prosentin arvon laskun myyntikohteessaan, niin voittaa sen takaisin ostaessaan. Kokonaistilanne ei muutu, Tuijula sanoo.  

Edullisemmasta asunnosta kalliimpaan vaihtava saattaa jopa voittaa välirahassa, sillä arvokkaammissa asunnoissa mahdollinen hinnan lasku on euromääräisesti suurempi.  
 

Monipuolinen tarjonta  

Jos asunnonvaihto on nyt ajankohtaista, niin ostajalla on taas hyvin valinnanvaraa. Asuntoja on  markkinoilla monipuolisemmin ja enemmän kuin parin edellisen vuoden aikana. 

Kuumentuneiden markkinoiden rauhoituttua ostajalla on myös aiempaa paremmin aikaa jättää tarjous ja tutustua kohteeseen.  

Tuijula neuvoo päivittämään omia asuntotoiveita suhteessa muuttuneeseen taloustilanteeseen ja käyttämään ammattilaisten apua oman kokonaistilanteen arvioimisessa.  

- Jos omat laskelmat ovat aiemmin yltäneet tietyn hintaisen asunnon ostoon, ja nyt korkojen ja sähkön hinnan noustessa kulut ylittävät oman aiemman budjetin, tulee asunnon hakuehtoja muuttaa. Tässä kiinteistönvälityksen ammattilaiset ovat mielellään apuna.    

 
Lisätiedot:  

Leena Tuijula, toimitusjohtaja, Solid House Oy LKV  

[email protected], 044 2060600 

Twitter Facebook Jaa artikkeli
Avainsanat:  

X

Haluan tilata
ilmaisen arviokäynnin

Tietosuoja- ja rekisteriseloste

X

OLEN KIINNOSTUNUT
kiinteistönvälittäjän työstä
SOLID HOUSELLA.


Tietosuoja- ja rekisteriseloste

X

Ota yhteyttä


Tietosuoja- ja rekisteriseloste

X

Ota yhteyttä

Valitse toimisto, josta haluat, että sinuun otetaan yhteyttä *


Tietosuoja- ja rekisteriseloste

X

Haluan tilata
virtuaalisen arviokäynnin

Tietosuoja- ja rekisteriseloste