Haluan oman pihan!

Omakoti- ja rivitaloasunnot kiinnostavat myös pääkaupunkiseudulla, mutta millaiset talot käyvät kaupaksi kaikkein nopeiten?

Yhä useampi pääkaupunkiseudun asukas on alkanut viime vuosina haaveilla omasta pihasta. Sen ei tarvitsisi olla edes kovin suuri, kunhan lapsille saa trampoliinin ja itselleen pihalle pienen oleskelutilan.

- Pihanhoito ei ole juuri nyt ihan niin trendikästä. Vaikka puutarhaharrastajia on edelleen paljon, niin moni haluaa kuitenkin harrastaa kodin ulkopuolella, eikä olla aivan niin sidottu kotipihan hoitoon, sanoo Tiina Kivelä Solid House Vantaalta.

Pääkaupunkiseudulla pientaloasumisesta kiinnostuneilla on hiukan eri painotuksia asumiseen liittyvissä toiveissaan kuin muualla Suomessa. Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla kiinnostavat hyvät kulkuyhteydet ja julkisen liikenteen ja palveluiden läheisyys.

Kun muualla Suomessa pihasauna on yksi suosituimmista vapaista hakusanoista asunnonmyyntisivustoilla, ei se ole kiinteistön ostajien ykköstoiveena pääkaupunkiseudulla. 

Solid House Espoon Mari Rautio kertoo, että eniten kysymyksiä tulee tällä hetkellä kulkuyhteyksien lisäksi lämmitysmuodosta ja arkea helpottavista asioista, kuten suihkujen määrästä. Jos suurelle perheelle on vain yksi suihku käytössä, niin se vaikuttaa ostohalukkuuteen.

- Ja lapsiperheet kysyvät välittäjältä jo heti alussa alueen päiväkodeista ja kouluista, Rautio sanoo.

Sekä Kivelä että Rautio ovat molemmat jo huomanneet, että lämmitysenergian hinnan nousuun liittyvä julkinen keskustelu on saanut asunnon ostajat pohtimaan entistäkin tarkemmin energiavaihtoehtoja ja –kuluja.

Energiatodistus avuksi energiansäästöön

Tiina Kivelä kertoo, että energiatodistuksen hankkiminen myytävään kohteeseen on hyvä työkalu avuksi energiansäästöön.

- Ostajia kiinnostavat millaisia toimenpiteitä he voivat uudessa kodissaan tehdä, jotta kustannukset olisivat matalampia. Onko asunnossa takkavaraus, voiko katolle asentaa  aurinkokeräimiä tai lisätä ilmalämpöpumpun sähkölämmitteiseen taloon?

Lämmitysjärjestelmien muutoksiin on mahdollista saada valtionavustusta tuhansiakin euroja, kun lämmitysjärjestelmän vaihtaa ekologisemmaksi. 

Tukea saa pientalon, eli omakoti- tai paritalon, öljylämmitysjärjestelmän poistoon ja korvaamiseen muulla lämmitysjärjestelmällä. Toinen vaihtoehto on hakea energiaremonttiin kotitalousvähennystä.

- Myös polttoaineen hinnan nousu puhuttaa pääkaupunkiseudullakin. Ei haluta muuttaa paikkaan, josta pitäisi useammalla autolla ajaa pitkiä matkoja töihin ja harrastuksiin, Kivelä sanoo.

Nosta asunnon arvoa ajoissa

Niin Vantaalla, Espoossa kuin Helsingissäkin hyväkuntoisista pientaloista on enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Marja Pellosniemi Solid House Helsingistä muistuttaa, että kiinteistön haluttavuutta voi kuitenkin nostaa monin eri tavoin.

- Itse talon ja pihapiirin kiikarointi alkaa jo piha-alueella. Niinpä pihan siisteys ja asunnon yleisilme ovatkin puoli ruokaa. Pikku korjaukset on hyvä tehdä jo ennen asunnon laittamista myyntiin ja piha on hyvä siivota, Pellosniemi sanoo.

Tiina Kivelä vie ajatuksen vielä vähän pidemmälle. Hän neuvoo, että jos koti on aikeena laittaa vaikka vuoden päästä myyntiin, niin välittäjä on hyvä kutsua jo nyt paikalle katsomaan yhdessä myyjien kanssa mitä myyntiä edistäviä asioita kiinteistössä voisi olla hyvä tehdä.

- Se voi tarkoittaa käytännössä vaikka juurikin pieniä maalauksia ja korjauksia tai ylimääräisen tavaran raivausta. Ammattilainen osaa heti nähdä tällaiset asiat, jotka hoidettuna vauhdittavat sitten merkittävästi onnistuneita asuntokauppoja, Kivelä sanoo.

Muuttovalmis koti

Kivelä muistuttaa, että myös omakoti- pari- ja rivitalokaupossa vuodenajan mukaisiin hyviin valokuviin panostaminen on tärkeää. Ja ylimääräinen tavara estää asuntoa pääsemästä kuvissa oikeuksiinsa. 

Solid Housella on mahdollisuus saada tuekseen myös asunnon stailauspalveluita, jossa ammattilaiset voivat  tuoda myytävään kohteeseen mukanaan myös sisustustarvikkeita ja auttavat saamaan siitä parhaat puolet esille myyntikuvia varten.

Kivelä muistuttaa, että vanhat talot, joissa on hyvin paljon remontoitavaa eivät kiinnosta Vantaalla, Espoossa tai Helsingissä sen enempää kuin muuallakaan Suomessa. Ostajat eivät mielellään halua käyttää aikaa remontteihin ja toisaalta heidän on myös vaikeampi arvioida remonttikohteiden lopullista hintaa.

- Myyjä voi ajatella myyvänsä asunnon siinä kunnossa kuin se on, “vaikka onhan tässä remonttia.” Ostajalle se on haastavaa, kun hän ei tiedä minkä verran rahaa remonttiin menee. 

Hyvin pidetty

Kaikki kolme välittäjää muistuttavat, että pientalon laadukas kuntotarkastus ennen myyntiä on myös myyjän edun mukaista. Näin vähennetään riskiä ikävien yllätysten löytymiseen kaupan teon jälkeen.

Marja Pellosniemi Helsingistä sanoo, että usein kysytään parhaasta ajoituksesta tehdä kuntokartoitus. Kannattaako kuntotarkastus tehdä ennen kuin asunto laitetaan myyntiin vai vasta kun ostaja on löytynyt? Hänen mukaansa se riippuu tilanteesta. Jos kiinteistö on uudehko, niin kuntotarkastuksen voi tehdä yhdessä ostajan kanssa

- Kun ostaja on mukana kuntotarkastuksessa, selviää moni asia jo tässä tilaisuudessa, Pellosniemi sanoo.

Tiina Kivelä Vantaalta toivoo, että yhä useampi vanhassa kiinteistössä asuva teettäisi kotiinsa kuntotarkastuksen, kun vielä asuu siellä itse.

- Asunto-osakeyhtiöissä on pitkän tähtäimen suunnitelmat kiinteistöjen kunnossapidolle, mutta omakotitalopuolella näkee enemmän sitä, että on jätetty tekemättä rakennusteknisiä asioita, mitä olisi pitänyt jo tehdä, kuten salaojien kuvaus ja huuhtelu tai ilmanvaihtokanavien puhdistukset, Kivelä sanoo.

Ostajaa auttaisi valtavasti, kun kuntokartoitus olisi tehty edellisten omistajien vielä asuessa asunnossa ja kunnossapidossa olisi edetty suunnitelmallisesti. Tämä auttaisi myös pientalon hinnoittelussa ja lainan saamisessa pankista.

Twitter Facebook Jaa artikkeli
Avainsanat:  

X

Haluan tilata
ilmaisen arviokäynnin

Tietosuoja- ja rekisteriseloste

X

OLEN KIINNOSTUNUT
kiinteistönvälittäjän työstä
SOLID HOUSELLA.


Tietosuoja- ja rekisteriseloste

X

Ota yhteyttä


Tietosuoja- ja rekisteriseloste

X

Ota yhteyttä

Valitse toimisto, josta haluat, että sinuun otetaan yhteyttä *


Tietosuoja- ja rekisteriseloste

X

Haluan tilata
virtuaalisen arviokäynnin

Tietosuoja- ja rekisteriseloste