Asuntokauppa on piristymässä, kaupankäynnin esteeksi uhkaa muodostua oikeanlaisen tarjonnan puute

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton lokakuun markkinakatsauksessa todettiin lokakuun kauppamäärien kääntyneen kasvuun verrattuna vuoden takaiseen, eritoten maakunnissa, sekä muutamissa suuremmissa kaupungeissa. ”Kauppamäärien ennakoidaan jatkavan maltillista kasvua myös marraskuussa, ja varainsiirtoveron muutokset, sekä euriborkorkojen nousun pysähtyminen saattavat kirittää myös joulukuun kauppamäärät aiemmin ennakoitua parempiin lukemiin”, ennakoi Solid House Oy LKV:n myyntijohtaja Lauri Turtola.

Alkuvuosi toimii suunnannäyttäjänä

”Useat pankkiliikkeet ja ekonomistit ovat ennakoineet, että asuntokauppaan on syntynyt patoutunutta ostotarvetta, joka lähtisi purkautumaan vuoden vaihteen jälkeen, mikäli yllätyksiä korkotasoissa tai esimerkiksi energianhinnoissa ei nähdä. Itse uskon tähän myös, mutta olisin arvioiden kanssa kuitenkin varovainen. Jo nyt on nähty, että ostajat reagoivat maailmantilanteeseen nopeasti, mutta myyjillä reagointi kestää pidempään”. Turtola toteaa.

Asuntokaupassa eritoten uudiskohteiden ja pienten keskusta-asuntojen osalta on ollut ylitarjontaa jo pitkään, mutta toisaalta taas hyväkuntoisista perheasunnoista, kuten maltillisen hintaisista omakotitaloista ja isommista kerrostaloasunnoista on ollut monilla alueilla pulaa. Myyjät epäröivät oikeaa hetkeä myydä, ja epätietoisuus sekä talouden epävarmuus vaikeuttavat päätöksentekoa.

”Odotamme Solid Housella, että alkuvuonna saatetaan päätyä tilanteeseen, jossa ostajia alkaa olla markkinassa paljon, mutta sopivaa kohdetta ei löydy, mikäli myyjät eivät aktivoidu. Nyt odotetaan mielenkiinnolla myyjien reaktioita. Todennäköisesti johtopäätöksiä voidaan tehdä vuoden vaihteen juhlapyhien jälkeen, kun ihmiset palaavat arkeen, mutta mikäli myyjät jatkavat epäröintiä, asuntokaupan odotettu kääntyminen takaisin kasvuun jää näkemättä. Tavallaan saatetaan mennä ojasta allikkoon”.

Sijoitusasunto- ja uudiskohdemarkkinassa edelleen vaikeaa

Sijoitusasuntomarkkinassa tilanteen palautuminen kestänee pidempään. Korkojen laskuun ennakoidaan vielä menevän aikaa, ja osa sijoittajista on varmasti tullut varovaisemmaksi. Asuntosijoittamisesta tuli nollakorkojen aikana lähes muoti-ilmiö, mutta kuplasta on varmasti nyt päästetty ilmat. Uudiskohdemarkkina pysynee myös hankalana vielä pitkään. Valmiita asuntoja on myymättömänä markkinassa, ja hintaerot käytettyihin asuntoihin ovat kasvaneet.

”Ylipäätään kalliimpien asuntojen kauppamäärät ovat laskeneet, jolloin on myös luonnollista, että uudiskohteet eivät tällä hetkellä ole monen mielestä houkutteleva vaihtoehto. Sen sijaan vähän vanhempikin asunto saattaa herättää suurta kiinnostusta, mutta isommat remontit pitää olla tehtynä. Vaikka asuntojen hinnat yleisesti ottaen ovat laskeneet, löytyy alueellisia eroja, ja joillain alueilla tietynlaisten kohteiden hinnat eivät välttämättä ole laskeneet ollenkaan.” – Turtola selventää. ”Asiakas on nyt tarkempi siitä mihin, ja kuinka paljon rahaa käytetään, hinnan ja laadun tulee kohdata.”

Twitter Facebook Jaa artikkeli
Avainsanat:  

X

Haluan tilata
ilmaisen arviokäynnin

Tietosuoja- ja rekisteriseloste

X

OLEN KIINNOSTUNUT
kiinteistönvälittäjän työstä
SOLID HOUSELLA.


Tietosuoja- ja rekisteriseloste

X

Ota yhteyttä


Tietosuoja- ja rekisteriseloste

X

Ota yhteyttä

Valitse toimisto, josta haluat, että sinuun otetaan yhteyttä *


Tietosuoja- ja rekisteriseloste

X

Haluan tilata
virtuaalisen arviokäynnin

Tietosuoja- ja rekisteriseloste