Artikkelit

Unelma-asunto löytynyt, mutta oma myymättä, miten toimin?

Olet siis asunnonvaihtajan tyypillisessä tilanteessa.

Asunnonvaihto alkaa yleisimmin unelma-asunnon etsimisestä, vaikka usein se kannattaisi aloittaa myymällä oma asunto ensin alta pois. Sellainen tilanne ei kuitenkaan houkuttele monia, koska uuden asunnon hakuprosessin kestoa on vaikea ennustaa ja vanhaan asuntoon jääminen voi edelleen olla varteenotettava vaihtoehto, jos sitä täydellistä ei löydykään. Mikäli uuden ostoon tarvitaan rahoitusta ja vanhassakin on vielä lainaa jäljellä, asunnonvaihto kannattaa suunnitella tarkasti.

Asunnonvaihdon vaikeusastetta on lisännyt muuttunut markkinatilanne monilla alueilla sekä pankkien uudet tiukentuneet säännökset lainojen myöntämisessä ja siksi asuntokauppojen toteuttamisessa tarvitaan yhä enemmän osaamista ja tietämystä, niin ostajilta kuin myyjiltä ja tietysti kiinteistönvälittäjiltä sekä pankeilta.

Tästä se alkaa

Unelmiesi asunto on juuri tullut markkinoille ja haluat tehdä siitä tarjouksen, mutta vanha asuntosi pitää myydä ensin. Tässä tilanteessa sinulla on muutama seuraavanlainen vaihtoehto.

Sitova tarjous

Voit hakea pankilta saumarahoitusta ja jos se myönnetään, voit ostaa uuden asunnon käteiskaupalla, muuttaa ja myydä vanhan asuntosi suunnitellusti ja rauhassa.

Jos saumarahoitus on myönnetty, mutta kulut ovat korkeita ja haluaisit pienentää niitä, voit toimia näin: Tee myyjälle sitova tarjous, jossa ehdotat pienempää alkukauppasummaa ja pidempää maksuaikaa loppukauppahinnalle. Tällöin et lähtökohtaisesti saa asunnon omistusta tai hallintaa itsellesi ennen kuin koko kauppasumma on maksettu, mutta saat hyvää aikaa myydä vanhaa asuntoasi pidempään. Jos kauppa onnistuu tässä ajassa, voit välttyä saumarahoituksen nostamiselta. Monille asunnon myyjille sopii myös tämä järjestely, koska silloin myös he saavat enemmän aikaa omaan muuttoon tai uuden asunnon etsintään. Tällaisissa kaupoissa on ehdottoman tärkeää käyttää ammattimaista kiinteistönvälittäjää, joka hallitsee kauppakirjan ehtojen laadinnan vakuusjärjestelyineen oikein.

Mikäli ostat asunnon tilanteessa, jossa vanha asuntosi on myymättä, voit pyytää välittäjältä myös arvion asunnon vuokrausmahdollisuuksista ja vuokran määrästä, asunnon hintakehityksestä tulevaisuudessa sekä muista vastaavista seikoista.

Ehdollinen tarjous

Jos saumarahoitusta uuden asunnon ostoon ei kuitenkaan järjesty, tilanne onkin mutkikkaampi. Voit edelleen tehdä tarjouksen unelma-asunnostasi, mutta sen ehtona on oltava oman asunnon myynti tiettyyn päivään mennessä. Ehdollinen tarjous tarkoittaa sitä, että mikäli ehto ei täyty, voi ostaja vetäytyä tarjouksesta ilman sanktioita. Tällainen tarjous ei välttämättä ole myyjän kannalta kovin houkutteleva eikä myyjä voi sitoutua tarjoukseen kovinkaan tiukasti. Tämä johtuu siitä, että minkä tahansa asunnon myyntiaikaa, saati kauppahintaa on vaikea ennustaa täsmällisesti. Voi olla, että tarjouksen ehtona olevaa asuntoa ei myydä koskaan pelkästään siitä syystä, että tehtyjä tarjouksia ei hyväksytä. Myyjä voi hyväksyä tällaisen tarjouksen oikeastaan vain siten, että hän pidättää itsellään oikeuden ottaa vastaan ja hyväksyä myös muita tarjouksia. Myyjä ei tällöin ota asuntoaan pois markkinoilta, koska hänellä on riski menettää hyvää myyntiaikaa ja mahdollisia muita tarjouksia. Tilanteessa on tiedostettava, että mikäli vanhaa asuntoa ei tarjouksen voimassa ollessa ole myyty, voi unelma-asunto mennä sivu suun.

Miksi ostajan ylipäätään kannattaa tehdä ehdollinen tarjous tai myyjän ottaa se vastaan? Tarjouksessa sovitaan ja lyödään lukkoon kaikki kaupanteon ehdot ja silloin ne ovat jo valmiiksi neuvoteltuja jos ehto poistuu. Tarjous sitoo edelleen ostajaa ostamaan asunnon, mikäli hänen asuntonsa myydään sovitussa määräajassa. Myyjä on myös sitoutunut myymään asunnon ostajalle siinä tapauksessa, että ostajan asunto myydään määräajassa, eikä ole sitä ennen ehtinyt hyväksymään kenenkään muun tarjousta.

Paras vaihtoehto

Jos haluat että tarjouksesi on täydellisesti sitova, on rahoituksen oltava kunnossa. Kaiken kaikkiaan paras tapa ostaa unelmien asunto, on myydä ensin vanha asunto ja hyväksyä tosiasia, että täytyy muuttaa esimerkiksi vuokra-asuntoon väliajaksi ja etsiä rauhassa unelmien asuntoa sieltä käsin. Silloin uuden ostamiseen käytettävä rahasummakin on selkeästi tiedossa.

Asuntokauppojen ketjuuntuminen

Tämän päivän tilanteesta johtuen asuntokaupat ajoittain myös ketjuuntuvat. Ja kun joukossa on ehdollisilla tarjouksilla sovittuja kauppoja, on ensiarvoisen tärkeää käyttää ammattimaista kiinteistönvälittäjää, joka hallitsee tarjousmenettelyt. Tarjouksessa on sovittava huolellisesti omistuksen- ja hallinnansiirtymiset aikatauluineen ja sanktioineen sekä vakuusjärjestelyt, jotta ne on otettu huomioon kaikkien osapuolten kannalta.

Twitter Facebook Pinterest Jaa artikkeli

X

Haluan tilata
ilmaisen arviokäynnin

Tietosuoja- ja rekisteriseloste

X

Haluan lisätietoa ostamisen palveluista

YhteystiedotTietosuoja- ja rekisteriseloste

X

OLEN KIINNOSTUNUT
kiinteistönvälittäjän työstä
SOLID HOUSELLA.


Tietosuoja- ja rekisteriseloste

X

Täytä hakemasi kohteen tiedot

Yhteystiedot

Mikäli hiljaisessa myynnissä (Solid House Salainen Palvelu) on hakuehtoihisi sopivia kohteita, saat niistä tiedon sähköpostiisi. Jos hakuehtoja vastaava kohde tulee myyntiin, saat siitä tiedon ennen kuin kohde asetetaan myyntiin julkisesti


Tietosuoja- ja rekisteriseloste

X

Ota yhteyttä


Tietosuoja- ja rekisteriseloste

X

Ota yhteyttä

Valitse toimisto, josta haluat, että sinuun otetaan yhteyttä *


Tietosuoja- ja rekisteriseloste

X

Haluan tilata
virtuaalisen arviokäynnin

Tietosuoja- ja rekisteriseloste